Günümüzde 15 milyar civarında cihazın internete bağlı olduğu tahmin ediliyor. Yani internete bağlı cihaz sayısı, dünyadaki insan sayısının yaklaşık iki katı. 2020 yılında bunun 50 milyar seviyesine çıkacağı öngörülüyor.
İnternet teknolojileri dünyayı dönüştürmeye devam ediyor. İnternet sayesinde zaman ve mekan sınırları ortadan kalkıyor, insanlar birbirleriyle kolaylıkla iletişim kurabiliyor, her türlü bilgiye tek bir tıkla ulaşılabiliyor. İnternet, geleneksel iş yapış yöntemlerinin değişmesine ve yeni ticaret yöntemlerinin gelişmesine neden oluyor.
İnternet artık sadece insanlar arasındaki iletişim amacıyla değil, nesneler arasında iletişim amacıyla da kullanılıyor. “Nesnelerin interneti (internet of things)” adı verilen teknolojiler sayesinde nesneler akıllı hale geliyor, internete bağlanıyor, veri alıyor, veriyor, internet aracılığıyla birbiriyle konuşuyor, ihtiyaçları anlıyor ve insan yaşamını kolaylaştıracak çözümler üretiyor.
İlk kez 1999 yılında kullanılan “nesnelerin interneti” kavramı gelişen teknolojiler sayesinde geleceği şekillendirecek en önemli alanlardan birisi haline geldi. Nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı olarak ifade ediliyor. Çeşitli nesnelerin internet üzerinden haberleşerek birlikte çalışması ve bu şekilde küçük parçalardan büyük değerler ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Cihazların birbirleriyle iletişim kurarak insanların hayatını kolaylaştıran her türlü teknoloji, nesnelerin interneti kavramı içinde değerlendiriliyor.
EŞYALAR BİRBİRİYLE KONUŞUYOR
Günümüzde 15 milyar civarında cihazın internete bağlı olduğu tahmin ediliyor. Yani internete bağlı cihaz sayısı, dünyadaki insan sayısının yaklaşık iki katı. 2020 yılında bunun 50 milyar seviyesine çıkacağı öngörülüyor. Birbiriyle bağlantılı cihazların sayısı da hızla artıyor.
Elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon, güvenlik ve iletişim gibi altyapılar ile eğitim, sağlık gibi alanlar nesnelerin interneti teknolojilerinden etkileniyor. Nesnelerin internete bağlanması ve birbirleriyle konuşması sayesinde eşyalar, evler, işyeleri, okullar, ulaşım araçları, yollar, şehirler akıllı hale geliyor. Bu şekilde eşyalar koşullardaki değişime dayalı olarak çalışma zamanı ve içeriğini otomatik olarak değiştiriyor. Bunun yanı sıra eşyalar dünyanın en uzak köşesinden verilen komutlar ile kontrol edilebiliyor. Bu teknoloji sayesinde insan teknolojiyi değil, teknoloji insanı ve insanın ihtiyaçlarını öğreniyor ve ona göre çalışıyor.
AKILLI EVLER, AKILLI ŞEHİRLER…
Bu teknolojiler ile donatılan akıllı evlerde ışıklardan, klimaya kadar nesneler ses veya hareketi algılayarak otomatik olarak çalışmaya başlıyor, müzik sistemi, ampuller, prizler akıllı cihazlar haline geliyor, akıllı sayaçlar yaygınlaşıyor, buzdolabının içindeki malzemeler azalınca internet üzerinden markete otomatik sipariş verilebiliyor, çamaşır makinesi uzaktan çalıştırılabiliyor, sabah uyandığınızda siz mutfağa girmeden su ısıtıcınız otomatik olarak çalışarak suyu ısıtıyor.
Akıllı şehir uygulamalarında ışıklandırma, gürültü, trafik, park, atık gibi çok çeşitli alanlarda projeler geliştiriliyor. Belirli sürelerde yanıp sönen trafik ışıkları yerini trafik yoğunluğunu analiz eden, buna göre ışıkların yanıp sönme sürelerini otomatik olarak değiştiren teknolojilere bırakıyor.
GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ
Nesnelerin interneti teknolojileri geleceğimizi şekillendirecek en önemli teknolojiler arasında görülüyor. Bu alanda tüm dünyada önemli çalışmalar yürütülüyor. Şirketler büyük yatırımlar yapıyor. Her geçen gün yeni projeler geliştiriliyor ve ürünler üretiliyor. Henüz daha başlangıç seviyesinde olsa da bu alanda bir çok uygulama hayatımıza girdi bile. Pek çok akıllı cihaz hayatımızın ayrılmaz parçaları oldu. Özellikle mobil teknolojilerin hızla gelişmesi ve bunların yaygın kullanımı nesnelerin interneti teknolojilerinin gelişimine önemli etki ve katkıda bulunuyor. Bu cihazlar vasıtasıyla gelecekte nesneler arasındaki iletişimin çok daha hızlı ve etkili bir seviyeye ulaşacağı ortada. Gelecekte akıllı olmayan ve birbiriyle konuşmayan nesnelere belki nesne denilmeyecek. Bununla birlikte bu teknolojilerin tam olarak hayatımıza girmesi için daha uzun bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtmek gerekiyor. Çünkü henüz bu teknolojiler oldukça yüksek maliyetli. Ayrıca çalışmalarda alınması gereken daha çok mesafe var. Fakat yine de bu alandaki projelerin hızla sürdüğünü ve gelişmelerin umut verici olduğunu ifade etmek yanlış olmayacak.
YENİ BİR ÇAĞIN BAŞLANGICI
Akıllı teknolojiler zaman kazandıran, tasarruf sağlayan, konforu artıran yönleriyle insanların yaşamını kolaylaştırıyor. Bu teknolojinin yaygınlaşması ve akıllı nesnelere kolay erişimin sağlanması mümkün olabilirse bu insanoğlu için yeni bir çağın başlangıcı olabilir. Ülkemizde yeni geçilen 4,5 G teknolojisinin ve daha sonraki dönemlerde bu teknolojilerin daha da geliştirilmesinin akıllı uygulamaların gelişmesine önemli katkı sağlayabileceğini belirtmek gerekiyor. Bununla birlikte bu teknolojide verilerin internet üzerinde tutulması veri miktarını da büyük miktarda artırıyor. Gelecekte bu verilerin saklanması, gizlilik ve güvenliğinin sağlanması ve işlenmesi gibi konular önemli sorun alanları olarak karşımıza çıkacak görünüyor. Bunun yanı sıra bu teknolojilerin insanların konfor alanlarını artırırken hareketsizliğe ve sağlık açısından sorunlara neden olmaması için önlem alınması ve akıllı nesne tasarımlarında bu konunun dikkate alınması önem taşıyor.
Nesnelerin interneti teknolojileri ile geliştirilen akıllı uygulamalar geleceğimizi şekillendirecek en önemli teknolojilerden birisi olacak. Bugünden hayatımıza girmeye başlayan bu teknolojileri yakından takip etmek, evlerimizi, işyerlerimizi, okullarımızı, şehirlerimizi akıllı hale getirmek için yatırımlar yapmak ve bunların yanı sıra bu dönüşümden kaynaklanabilecek riskleri yönetmek gerekiyor.
Gürdoğan Yurtsever
www.icdenetim.net
@guryurtsever